Debat
Museerne online – innovativt eller mere af det samme?
Museerne skruede markant op for deres online-aktiviteter under nedlukningen i foråret 2020. For at undersøge omfang og karakter lavede et forskerhold et mindre online survey. Undersøgelsen skulle blandt andet afprøve en hypotese om, at selv om der nok havde været en stigning i omfanget af aktiviteter, var karakteren den samme som før nedlukningen.
Et eventyrligt sted
"Her var der plads til at lege og til at sige noget om kunsten, uden at der var et facit eller en bedømmelse. Der var plads til barnets eget blik og fantasiens vandring. Og nu, mange år senere, kan jeg se, at i Villa Aurora var vi lige. Ingen var bedre end andre – alles meninger om det, vi så og mærkede, talte lige meget." Lederen i Danske Museers efterårsnummer handler om museet som et læringsrum langt fra de forventninger og krav, barnet møder i nutidens skoleliv.
Frihed til at eksperimentere – børn og unge skal forstyrres på museet
"...måske er det allervigtigste, at vi i en skole- og uddannelsessammenhæng betragter museerne som steder, der ikke blot bidrager med nye måder at lære på, men i særdeleshed ser sig selv som steder, der kan forstyrre, forskyde og udfordre børn og unges antagelser og forestillinger. Om at være menneske, om at være til og om at være en del af noget, der rækker ud over nuet, det genkendelige og en selv." Det skriver pædagogisk udviklingschef i Skoletjenesten Dorte Villadsen.
Når donationen skal betales tilbage
Gennem tre år har 30 museer og kulturinstitutioner ventet på en afklaring af, hvorvidt de skulle tilbagebetale en række donationer fra Arbejdsmarkedets Feriefond. Donationer, der på grund af en teknikalitet blev benævnt som ’lån’. Hver tredje låntager får nu afskrevet lånet fuldt ud, mens resten får afskrevet deres lån med henholdsvis 90 procent og 80 procent. Ringkøbing-Skjern Museum er blandt låntagerne - direktør Mette Bjerrum Jensen beskriver konsekvenserne.
Bladdød
Danske Museer står til at lukke inden for kort tid, hvis kulturministeren og Slots- og Kulturstyrelsen fastholder deres beslutning om ikke at yde støtte til magasinet. I den seneste leder skriver ansvarshavende redaktør Ida Bennicke og bestyrelsesformand Jørgen Smidt-Jensen om fremtidsudsigterne for magasinet.
Det skal handle om visioner – ikke hvor lidt er nok
Vi skal også turde tale om frihed til museerne. Museer er ikke ens og kan derfor ikke løse opgaverne med indsamling, registrering, bevaring, formidling og forskning på samme måde. Allerede nu ser jeg mange fantastiske tiltag i Museumsdanmark, men desværre opstår en stor del af den kreativitet, vi oplever på de danske museer, mere på trods end på grund af den danske lovgivning – derfor skal vi give museerne frihed, og derfor skal vi investere.
Ingen forfaldsmyte, tak!
I længden er det uholdbart, at den samlede statslige museumsbevilling i den grad er låst fast til den nuværende fordeling. Det giver for lidt plads til nye initiativer. Derfor håber jeg, at der kan blive et bredt forlig til udmøntning til efteråret, som gør bevillingsstrukturen og regelsættet lidt mindre stift og styrker alle parters lyst til at spytte i bøssen til vore museer og samarbejde med dem til glæde for en endnu større del af befolkningen.
Vi skal styrke museumsvæsenet for de mange
Museerne skal have en solid grundøkonomi, og så skal udhulningen af økonomien stoppes. Det vil sige, at grønthøsterbesparelsen må høre op. Det bliver nok svært i denne valgperiode, men vi vil forpligte en ny regering på det. Kultur koster – men det er alle pengene værd, og samfundet bliver fattigt, hvis vi skærer i vores egen kulturarv og historie. Grundtilskuddet skal sikre, at vi har gode museer i hele landet, og afskaffelsen af 2 %-besparelserne er nødvendig for, at man ude lokalt har overskud og plads til at udvikle.
Fusionerne styrker museerne
I Danske Museers særnummer De frivillige (december 2018) skrev formanden for Danske Museumsforeninger (SAMMUS), John Holmer, i indlægget ’Museumsfusionerne er gået for vidt’, at fusionerne bl.a. har haft negative konsekvenser for samarbejdet med de frivillige. Museum Sydøstdanmark blev fremhævet som et eksempel på en fusion, hvor centralisering og satsning på fyrtårne har skabt afstand til de lokale. Bestyrelsesformand Torben Nielsen og direktør Keld Møller Hansen giver her svar på tiltale.
Museumsfusionerne er gået for vidt!
Statens krav om fusioner har visse steder hverken gavnet museets økonomi eller indsamling, registrering, bevarelse, forskning og udbredelse af den lokale kulturarv. Fusionerne er gået for vidt, og de nye museer har ikke magtet deres kerneopgave – at overholde de fem søjler.
Frivillighed og fælleskab på museerne
Med deres entusiasme bringer de frivillige nye ressourcer ind i museumsvæsenet. Både meget konkret i form af bidrag og arbejdskraft, men ligeså væsentligt ved at skabe og vedligeholde båndet til lokalsamfundet. Og ikke mindst ved at sikre, at museumsdrift ikke bare bliver et erhverv og en akademisk disciplin, men en formidling af kunst, kultur og natur med udgangspunkt i vores almenmenneskelige trang til at kende og forstå verden og vores dybe behov for at skabe den forståelse i fællesskab.
Vi skal holde fast i kvaliteten og øge bredden
Socialdemokratiets holdning til et nyt tilskudssystem er todelt. Vi skal holde fast i det, der fungerer godt, og sikre museer af høj kvalitet. Vores udgangspunkt er derfor, at de fem søjler, museerne arbejde efter i dag, fortsat skal gælde.Samtidig skal et nyt tilskudssystem løfte de opgaver, det nuværende system ikke har tilstrækkeligt blik for.
Museer og auktionshuse – en uhellig alliance
En ny trend på de kunst- og kulturhistoriske museer er vokset frem de seneste år: vurderingsevents arrangeret i samarbejde med auktionshuse. ICOM Danmarks formand advarer her mod de etiske konsekvenser.
Tid til solidaritet museerne imellem
Jeg har ingen hensigter om at revolutionere museumsområdet, som på mange måder er en succes. Jeg ønsker med andre ord ikke at følge de mange anbefalinger fra de to visionsgrupper, som ministeren havde nedsat. De var ret vidtgående og ville have ødelagt det sindrige net af museer, der ligger spredt ud over landet.
Museernes samlinger kan fortsat blive forbedret
Det er et faktum, at nogle museer i tidens løb har accepteret genstande uden oplysninger om deres brug eller proveniens og uden forbindelse til museernes ansvarsområde. Resultatet af en sådan indsamling er, at det er blevet tungt at løfte samlingsansvaret for nogle museer.Derfor kan der være god grund til at foretage en kritisk gennemgang af samlingerne for at få et overblik over sammensætning, bevaringstilstand, den ledsagende dokumentation og forbindelsen til ansvarsområdet.