Foto: M/S Museet for Søfart

20 april 2017   |   Udstillinger

Vestindien revisited – i kølvandet på kuldampere og cruiseturister

M/S Museet for Søfart. Hvad fulgte i kølvandet på tidligere dansk ejerskab over de vestindiske øer? Og hvordan har øerne efter 1917 og helt op til i dag været formet af fremmede magters interesser? Det er noget af det, særudstillingen ’VESTINDIEN REVISITED – i kølvandet på kuldampere og cruiseturister’  sætter fokus på i anledning af 100-års-markeringen for salget af de vestindiske øer til USA.

Med udgangspunkt i nyindsamlede genstande fra St. Thomas, interviews med lokale fra øen, nye og gamle film fra tiden efter 1917 samt hidtil ubelyst materiale fra danske og vestindiske arkiver og samlinger fortæller udstillingen bl.a. om havnens vigtighed i forbindelse med Danmarks salg af øerne i 1917. Og den fortæller om, hvordan danske interesser – modsat hvad de fleste tror – langtfra trak sig ud af områderne, men tværtimod gennem ØK og Vestindisk Kompagni spillede en central rolle for udviklingen i området et halvt århundrede efter øerne blev amerikansk ejendom.

I udstillingen zoomes der ind på en lille maritim lokalitet med stor global betydning: Havnen i byen Charlotte Amalie på St. Thomas. En havn, som i dag dagligt modtager krydstogtskibe på hastige besøg. Og som under dansk flag først modtog tusindvis af slavegjorte afrikanere og siden hen dannede grundlag for en aktiv kulomlastningsvirksomhed for oversøiske dampere.

7.4-29.10.17