Foto: Levon Biss

18 maj 2017   |   Udstillinger

Microsculpture – 8000 billeder af ét insekt

Med udstillingen Microsculpture, en række insektportrætter taget af den britiske fotograf Levon Biss, kan publikum studere insekternes mikroskopiske verden, som det aldrig har været muligt før.

Geologisk Museum, Botanisk Have. Når et insekt fotograferes gennem et mikroskop, kan der kun stilles skarpt på en meget lille del af dyret. Men er man tålmodig som den britiske fotograf Levon Biss, kan flere tusinde af sådanne mikroskopbilleder samles til ét fotografi, hvor hele insektets krop er i knivskarpt fokus. Hvert af de 30 kæmpestore insektportrætter i Microsculpture er således skabt ud fra ca. 8.000 individuelle fotografier. Kombineret med en præcis belysning af hvert enkelt billede giver det et unikt indblik i insekters kompleksitet og skjulte skønhed. Hvert insektportræt har taget Levon Biss omkring tre uger at fotografere, bearbejde og finpudse.

De største af Levons portrætter, vi har hængende, måler to gange tre meter. Det er et imponerende og meget uvant format, vi her møder de små dyr i. Og billederne er knivskarpe. De viser eksempelvis bittesmå hår, der gør nogle insekter i stand til at gribe fat i glatte overflader, bære pollen eller fornemme bevægelser. Hos andre insekter ser vi skæl, der bryder lyset i alle regnbuens farver,” siger museumsdirektør Peter C. Kjærgaard og tilføjer ”Det er små meget smukke detaljer, der for det blotte øje ligner støv, men som viser os og fortæller os om insekternes lange, komplicerede evolutionshistorie. Og her er de så, i al deres naturlige skønhed.”

18. maj – 19. november 2017