Johannes Larsen, Kai Nielsens pige, 1911, foto: Jes Larsen, Inferno

15 maj 2017   |   Udstillinger

Haven ved Havet - udstilling

I 2017 fejrer Johannes Larsen Museet 150-året for Johannes Larsens fødsel med udstillingen Haven ved Havet. Her bliver man inviteret inden for i Larsens formidling af den danske natur og projekt med at skabe ”det gode liv”

Johannes Larsen Museet skyder jubilæumsåret i gang med udstillingen ”Haven ved Havet”. I hele udstillingsperioden sættes der med udstilling, bogudgivelse og en lang række aktiviteter og arrangementer fokus på kunstnerhaven som socialt rum og motiv med udgangspunkt i kunstnerparret Alhed og Johannes Larsens have på Møllebakken i Kerteminde.

Kunstnerparret Alhed (1872-1927) og Johannes Larsen (1861-1961) skabte på Møllebakken i Kerteminde et smukt kunstnerhjem med omgivende have, som i sin fulde udstrækning omfattede hele fem tdr. land, svarende til cirka 30 store parcelhushaver. Tilsammen udgjorde hus og have et stort ”Gesamtkunstwerk” – parrets største fælles hovedværk. På Møllebakken blev den store naturhave brugt som socialt rum og som motiv – kunstnerisk fortolket af både Alhed og Johannes. Haven var i sig selv et lille paradis og var samtidig en overgangszone og et forbindelsesled mellem hjemmet og den ”vilde” natur. Det samme gjorde sig gældende for kunstnerparret Fritz og Anna Syberg, der boede blot én kilometer fra familien Larsen. Desværre brændte Sybergs gård og have ned i 1955, men deres brug af haven inddrages ligeledes i udstillingen.

”Haven ved Havet” omfatter i alt syv havetemaer, som når vidt omkring. Fokus er på Johannes Larsen og Fritz Sybergs fortolkninger af haven, men også med udblik til værker af bl.a. deres hustruer, Alhed Larsen og Anna Syberg.

I forbindelse med udstillingen udgives bogen ”Haven ved Havet”, der ikke er en havebog i traditionel forstand, men et signalement af to kunstnerhaver. Den er forfattet af Mette Ladegaard Thøgersen, som er leder af Johannes Larsen Museet.

Udstilling: 1. April - 27. August.